Мова освітнього процесу

 

Мова (мови) освітнього процесу

В Приватному фаховому навчальному закладі «Медичний коледж» мова освітнього процесу – українська.

Правовий статус української мови визначено в Конституції України, у ст. 10 якої зазначено: «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

 Відповідно до  Закону України «Про фахову передвищу освіту» ( стаття 46. Мова освітнього процесу):

  1. Мовою освітнього процесу в закладах фахової передвищої освіти є державна мова. Засади мовної політики в закладах фахової передвищої освіти визначаються Законом України “Про освіту”.
  2. Держава гарантує кожному громадянинові України право на здобуття фахової передвищої освіти державною мовою в державних і комунальних закладах фахової передвищої освіти.
  3. Заклади фахової передвищої освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови в обсязі, що дає змогу провадити професійну діяльність в обраній галузі з використанням державної мови.

Відповідно і на виконання ст. 10. Конституції України, законів України «Про освіту» (ст. 1, 6, 7), «Про загальну середню освіту» (ст. 1, 5, 7), «Про фахову передвищу освіту» (ст. 46), з метою створення належних умов для вивчення, розвитку і розширення сфери функціонування української мови, виховання шанобливого ставлення до неї, формування національного патріотизму в коледжі здійснюється відповідна організаційна робота:

1.Усі учасники освітнього процесу під час занять, і в позанавчальний час дотримуються єдиного мовного режиму, спілкуючись виключно українською мовою.

2.Державною мовою здійснюється викладання всіх освітніх компонентів.

3.Українською мовою проводяться засідання педагогічної ради, загальні збори колективу, засідання циклових комісій, наради, семінари; друкуються тексти оголошень і повідомлень; наповнюється контент вебсторінки коледжу.

4.Державною мовою ведеться вся документація закладу освіти.

5.Бібліотека навчального закладу  забезпечує здобувачів освіти підручниками та посібниками з української мови та літератури, хрестоматіями й художніми текстами, а викладачів – періодичними фаховими виданнями, навчальними посібниками, монографіями тощо.

6.Викладачі коледжу систематично підвищують мовний рівень – проходять курси з підвищення кваліфікації.

7.Здобувачі освіти беруть активну участь в олімпіадах, мовно-літературних конкурсах: Конкурсі з української мови імені Петра Яцика, Мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

9.Педагоги коледжу систематично організовують позааудиторну діяльність щодо популяризації української мови та літератури: проводять мовнолітературні заходи з нагоди Міжнародного дня грамотності, Дня української писемності та мови, Міжнародного дня рідної мови, конкурси читців української поезії та прози тощо.

Питання функціонування державної мови під час освітнього процесу залишається і надалі одним із найбільш пріоритетних напрямів освітнього процесу. Принципове значення для майбутнього української мови має національна свідомість та мовна гідність.

Окрім державної, в навчальному закладі вивчаються англійська мова (як навчальна дисципліна).